Friday, July 29, 2011

Sup Tulang


Bahan-bahan :
1 kg tulang
7 ulas b.putih (ketuk)
3 inci halia (ketuk)
3 hirisan lengkuas (ketuk)
1 sudu teh lada hitam*
1 sudu teh ketumbar*
1/2 sudu teh jintan manis*
1/2 sudu teh jintan putih*
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
untuk hiasan : daun bawang, daun sup, bawang goreng, cili dan limau nipis.
* Tumbuk halus

Cara-cara :
1. Bersihkan tulang dan rebus bersama b.putih, halia dan lengkuas.
2. Kemudian masukkan rempah ratus kesemuanya dan biarkan di atas api sehingga daging lembut. Tambahkan air jika perlu.
3. Setelah daging lembut, masukkan garam dan perasa.
4. Hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang, cili dipotong dan diperah limau nipis.

No comments:

Post a Comment