Friday, January 14, 2011

Gulai Ikan Tongkol



Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol sederhana besar
100gm santan
1 biji bawang besar
2 inci lengkuas
2 sudu cili giling
1 inci kunyit hidup @ 1 sudu kunyit serbuk
4 keping asam keping
3 sudu makan cuka
timun, kacang panjang dan cili merah

Cara-cara :
1. Cuci ikan dan rebus bersama cuka, asam keping dan garam.
2. Masak santan bersama cili giling sehingga masak.
3. Kisar bawang, lengkuas dan kunyit kemudian masukkan kedalam campuran santan dan cili giling tadi.  Biarkan kuah betul2 masak dan masukkan garam,gula dan asam keping
4. Setelah kuah pekat masukkan ikan yg telah direbus tadi .  Akhir sekali masukkan timun, kacang panjang dan cili merah.

No comments:

Post a Comment