Wednesday, November 3, 2010

Semangat Red Warriors.....

Salam Khamis utk semua...
Sememangnyer tipulah kalau seseorang itu tidak bangga manjadi anak kelahiran negeri masing2...bagi umi KELANTAN merupakan negeri kelahiran yg mempunyai byk keistimewaan.....dan sbg anak jati negeri cik siti wan kembang ini umi teramatlah bangga dgn pencapaian team red warriors yg telah mengharumkan nama kelantan dipentas sukan bola sepak. Setelah sekian lama menanti akhirnya impian mnjadi realiti dengan kemenangan kelantan dalam Piala Malaysia 2010...lebih manis lagi kejayaan besar membolot lima anugerah utama dalam Majlis Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 100Plus-FAM sekaligus telah membuka byk mata bahawa mutu permainan pasukan Kelantan semakin mantap.
Umi memang excited bila kelantan menang ke atas neg. sembilan 2-1...dan dengan perasaan yg cukup2 gembira umi meraikan kemenangan trsebut dgn penuh kesyukuran.....sempena kemenangan tersebut umi juga sempat menyediakan satu resepi yang nak dikongsi...

Nasi Beriani


Ayam Masak Merah


 Dalca


Sambal Belacan


sambal belacan tu satu kemestian bagi umi kalau ada masakan bersantan...tujuannya nk bagi ilang muak santan..hehe...kalau sesape sudi bolehlah mencuba resepi ni...

NASI BERIANI  ( 3-4 org )

Bahan-bahan :
2 pot beras basmathi (basuh dan direndam selama 15 minit)  
3 pot air
2 sudu besar minyak sapi
1 pek rempah beriani maggi
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci halia
2 sudu stok ayam pekat @ 1 kiub ayam
2 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
sedikit susu cair @ santan
daun bawang, daun sup, bawang goreng (utk ditabur di atas nasi)

Cara-cara :
1. Panaskan minyak sapi dengan 2 sudu minyak biasa.  Tumis b.putih, b.merah, halia dan rempah menumis sehingga kekuningan.
2. Masukkan rempah beriani dan sebatikan. Masukkan beras, biarkan rempah sebati dengan beras kemudian masukkan air, stok ayam, susu cair dan daun pandan. 
3. Biarkan mendidih, setelah air hampir kering, tutup dan masak dengan api yg perlahan.  Kacau sekali sekala dengan menggunakan garfu.
4. Setelah masak  bolehlah dihidangkan dengan taburan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Boleh juga ditambah kismis jika suka.

No comments:

Post a Comment